Vai zināji, ka 22. martā pasaulē tiek atzīmēta Ūdens diena?

22.marts – Starptautiskā Ūdens diena

Vai zināji, ka 22. martā pasaulē tiek atzīmēta Ūdens diena?

Jau trīsdesmit gadus, tas tiek darīts ar mērķi - aktualizēt saldūdens nozīmi uz mūsu planētas. Daļai pasaules iedzīvotāju ūdens ir pašsaprotams, taču tajā pat laikā, pasaulē ir vairāk nekā 2 miljardi cilvēku, kuriem nav piekļuves tīram dzeramajam ūdenim.

Starptautiskās Ūdens dienas pirmssākumi meklējami 1993. gadā 22. martā, kad Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālā asambleja šo datumu noteica kā ikgadēju atskaites punktu globālu ūdens problēmu risināšanai. Gadu gaitā tā kļuvusi par platformu atbildīgai resursu izmantošanai un globālu ūdens katastrofu novēršanai. Veicinot ilgtspējīgu ūdens apsaimniekošanas praksi, tiek mērķtiecīgi strādāts, lai nodrošinātu piekļuvi tīram dzeramajam ūdenim visā pasaulē, tai skaitā ūdens krīzes skartos reģionos.

Vai visas Ūdens dienas ir vienādas?

Katru gadu Ūdens diena tiek veltīta konkrētai tēmai. Piemēram, 2023. gada tēma tika veltīta “Pārmaiņu paātrināšanai”. Tādejādi tika izgaismota sanitāro jautājumu krīze, kas mūsdienās atsevišķās valstīs un reģionos joprojām ir katastrofālā līmenī. Situācija prasa tūlītējas pārmaiņās un paātrinātu rīcību.

Šogad, 2024. gadā, Pasaules Ūdens dienas tēma ir “Ūdens mieram”. Uzmanība koncentrēta ūdens lomai pasaules politikas stabilitātes un miera nodrošināšanai. Palielinoties iedzīvotāju skaitam pasaulē, rodas aizvien lielāks pieprasījums pēc jau tā ierobežotajiem resursiem. Ūdens ir kā vienojošais elements kopienu un valstu savstarpējai sadarbībai. Galvenais vēstījums- primāri nodrošināt dzeramā ūdens piekļuvi un sekot līdzi atbildīgai tā izmantošanai, lai nepieļautu, ka ūdens krīze provocē konfliktus.

22.marta atgādinājums- visiem pasaules iedzīvotājiem ir jāapvienojas, liekot pamatus stabilākai un pārtikušai rītdienai.

Ko mēs katrs pats varam darīt?

Piedāvājam dažas idejas kā apzināti atzīmēt Pasaules Ūdens dienu:

Izglīto sevi un apkārtējos gan par vietējas nozīmes, gan globāliem ūdens jautājumiem.

Ievies mazus, apdomīgus ūdens izmantošanas soļus savā ikdienā. Iedvesmu vari smelties MAGMA santehnika sociālo tīklu kontos (Facebook un Instagram), kur 2024. gadā katru mēnesi tiek publicēti 2-3 praktiski padomi ūdens resursu apzinātai izmantošanai. Gada laikā, nepieliekot lielas pūles, būs ievērojami uzlabojušies Tavi ūdens izmantošanas paradumi. Ieguvēji būs visi- gan planēta, gan Tavs maciņš.

  • Brīvajā laikā dodies pie dabā pie ūdens. Apvieno atpūtu ar rūpēm par vidi, līdzi ņemot tukšu atkritumu maisu, lai nepieciešamības gadījumā vari savākt bezatbildīgi izmestas plastmasa pudeles vai citus gružus. Atkritumi piesārņo vidi, tai skaitā ūdeni.

Izvēlies uzturā vairāk augu izcelsmes pārtikas produktus. Tas nāks par labu Tavai veselībai, kā arī atstās mazākus nospiedumus ūdens resursu izmantošanā. Augu izcelsmes pārtikas ražošanai nepieciešams ievērojami mazāks ūdens daudzums, salīdzinot ar gaļas produktiem.

Atbalsti atbildīgus uzņēmējus. Izvēloties produktus un pakalpojumus izvērtē un ņem vērā materiālu, ražošanas, iepakošanas, transportēšanas un citu procesu dabai radītos zaudējumus.

Izvēlies ilgtspējīgu materiālus apģērbam. Lai palīdzētu samazināt ūdens pēdas nospiedumu, priekšroku dod audumiem, kas tiek ražoti, izmantojot minimālu ūdens daudzumu. Šāda izvēle būs labvēlīga gan videi, gan jūsu ķermenim. Piemēram, lins- ilgtspējīgs audums, kura ražošanai nepieciešams minimāls ūdens patēriņš; organiskā kokvilna- tās audzēšanai un apstrādei nepieciešams par 88% mazāk ūdens nekā parastai kokvilnai.

Ilgtspējīga ūdens apsaimniekošana sniedz daudz priekšrocību gan indivīdiem, gan kopienām. Tā rūpējas par veselības, pārtikas un energoapgādes drošību; aizsargā pret dabas katastrofām; nodrošina dzīves līmeņa un nodarbinātības uzlabošanos; veicina ekonomikas attīstību un atstāj pozitīvu ietekmi uz daudzām fundamentāli nozīmīgam sfērām.

Ko varam secināt?

ŪDENS RADA LABKLĀJĪBU. Taisnīga šo labumu sadale veicina MIERU. Būsim atbildīgi savos lēmumos un rīcībā, lai veicinātu labklājību un mieru visā pasaulē!